Salted Palm Sugar Caramel

Assalamualaikum,
Ramai yang bertanya mcmana nak buat palm sugar caramel.
Alahai senang jer Alhamdulilah..just macam buat salted caramel sauce..instead of guna gula biasa ( granulated ) kita guna palm sugar ( gula kabong, gula melaka ) tapi make sure gula melaka or gula kabong tu yang asli...yang di pasar2 raya tu kebanyakkan nya campur dengan gula putih. Alhamdulilah saya dapat 'supply' dari Indonesia..memang asli dan wangi.






Maaf saya takde measurement untuk bahan2 palm sugar caramel..selalunya lupa nak measure.

Bahan2 Palm sugar
Butter - must be european style butter, saya guna SCS
Cream santan - saya guna cream santan rasaku
Sea salt
Agar2 powder





Masak sugar palm dan butter dulu, sehingga gula cair.













Mula2 memang nampak mcm gula dan butter separated kacau terus, masukkan cream santan sedikit demi sedikit.. masukkan garam..rasa lah lemah, manis dan masin. last sekali masukkan agar2 powder...sikit jer. Remember sauce ni memang cair ketika panas, bila sejuk ia akan kental. kalau terlalu pekat tambah santan lagi.





Selamat mencuba..
InsyaALLAH bila saya buat lagi saya akan cuba buat measurement, dan InsyaALLAH akan di update di blog ini ya.


 Photobucket

Bila Kucing Pun Tau Malu

Hmmmm...it's been ages since i last posted in this blog of mine...#clichegiler. Apa nak jadi dengan dunia ni? Malas nak membebel panjang..

Manusia jadi kurang pertimbangan.
Mengutuk mengata orang sesuka hati..
Sifat keAKUan menebal..you're not the only one born with brain included, hocay!
Nampak salah orang lain jer,salah sendiri tak nampak...eh tu memang sifat manusia sejak dulu2 lagi kan?.hmmm.

Saya tak suka menulis subject  negative bukan  sebab tak kisah,tapi it's depresing..but it's getting out of hand dah. dan harap2 post ini dapat membuka mata sesiapa yang berkenaan...kesian.

kalau ada masalah degan sesiapa berterus terang dan bertanya sendiri .dengan orang berkenaan..jangan buat andaian..dosa tau. dan sedihnya benda kecik dibesar2kan..get a life!
Mana sifat MALU sebagai manusia yang dah baligh?..kucing pun tau malu..ceh!
MELAMPAU TAHAP GABAN , saya pun tak tau apa itu 'GABAN'..it sounds big tho'..
Cermin diri sendiri sebelum menuduh orang..takut2 apa yang awak cakap tu base on your own reflection.
Ingatlah..semua yang kita ada adalah pinjaman dari ALLAH.
bila2 masa Allah bole ambil balik.

If you don't know the truth,don't make up your own story to satisfy your own ego. eh, berdosa besar tau buat fitnah ni..takut2 ketularan.






" i show respect to people who don't deserve it not as a reflection of their character but of mine" Wallahualam









Photobucket