battle of the lenses...

I know you guys are expecting stories and pictures about hari raya, right?
Most people would do that..but i'm not like most people..*scoff**grin*...in malay-"masuk bakul angkat sendiri".

But..

as to not disappoint my fellow readers, i have posted a hefty amount of pictures of hari raya in my post.. with it's own unique twist ;)

Hari raya is all about visiting relatives,yang muda ziarah yang tua..
berma'af2an,menjamu selera,menyambung silaturohim,bermesra sesama saudara mara/sahabat taulan...dan..POSE! POSE! POSE!
...........


everyone came equipped..."say cheeeeeeeeeeess"
say "sexaaaaaaaaayyy"
say "supercalifragelisticexpiolidocious"... wait till you lot see the picture where everyone tried saying that..
ugh! this thing. what would you say if i told you that this camera here costs more than a small car? hate it.
ah, a photographer freshly imported all the way from manchester! *glory! glory! man united!*
who needs lady gaga when you have waim gritty witty in the house? equipped with his own SLR.


I know what you're thinking, and no.. it's not that Indonesian actress you see on tv, bawang putih bawang merah. She's a, shall we say, retired poser. Working behind the camera now, eh?
As for the kids who can't afford a camera. or maybe they weren't strong enough to hold one, opted for music instead.. trouble is, only waim can sing,the rest??...heard them screaming -they could reach those notes alright...hehehe
"a picture is worth a thousand words".. this one, however is worth a thousand pacifiers! :) let me introduce you to the world's youngest acrobat-cum-pianist.. Insyirah!

At the end of the day, all the Nikon cameras bowed down graciously to the mighty, superior and awesomeness of Yana's Canon Eos 50D! All hail the mighty Canon!

(i hope pak usu never reads this.. better hide the camera for the time being, just in case..)



Photobucket

ramadhan dalam kenangan.

Syawal datang lagi bagi memberikan rasa penuh kejayaan setelah penat bermujahadah sebulan berpuasa. Ramadan pergi semula bagi kesekian kalinya membuatkan rasa rindu mencengkam pencinta Ramadan-bulan yang penuh barkah..sedih sayu terasa..semuga bertemu kembali ya Ramadhan.......

......As we blink our eyes,another month goes by,
Seems like only yesterday we said "Ahlan wahsahlan" to the fasting month of Ramadhan..and now we bid "ma'asalama"to a month of tolerance and restrain.
As we usher in the raya month-syawal, i would like to share a few precious moments i've gathered throughout the whole month of ramadhan.
Blood is thicker than water .
Our bond is evident in all these magical & captivating pictures.
and some pictures of events done by members of the family....


Majlis berbuka puasa with jemaah sheikh fuad di rumah pak su (ladies leka mendengar tazkirah dari sheikh).
sheikh fuad..terpaksa watch from the tv jer..sebab perempuan kena dudok atas..
jemaah lelaki di bahgian bawah.

bird's eye view..
amani & yana trying to corrupt nana's brain...hehehe
ze cuzen...posers...tina,amel and yana.
jemaah perempuan menjamu selera....
tahfiz2 yang turut menjayakan katam Quran malam tu.
lagi jemaah lelaki
tahun ni pak su murah hati...berbuka di crown plaza tajaan paksu...sebab keluarga besar the hotel kena block a section for us.
the maids are having the time of their lives,,(yg tgh pakai polka dots tu bukan bibik tau?)
yg berdiri 3rd from left tu amani-kalau tak belajar betul2 besar boleh jadi bibik...hehehe
yang baju orange tu penaja buka puasa...gambar sengaje diblurkan ...jgn lap glasses anda.
the 5 of us..sufi , me,fatima and 2 ekor tikus,(atas kepala sufi and atas bahu fatima)
amani and tha bibiks..
nana feeding me with ice kacang.
tungu kreta masing2...Bam poser..hahaha

Pak long jemput buka kt rumah on his bday....ini hadiah yang pak long dpt mlm tu..yg lain terlupa bday pak long....kad yg ada gamba kasut merah tu from me... :)
boxer from fatima...it's PINK bukan crocodile.
lepas teraweh we all sempat main Foosball..
this is the way pak long "potong" bday cake ...very funny!
need no introduction..
our very own chefs ...
ikhlas and yana ...
ini pic berbuka puasa dimasjid tmn TAR sempena nuzul Quran.
ini buka puasa dirumah uncle Rayam..nampak tak caramel tu...tu recipe i yang terkenal seantero dunia..kakaka...ya rite!!
dirumah.
syirah kelaparan walaupun tak puasa.
nana and sulaiman..buka dirumah wawa.
sulaiman and eshmael buka dirumah wawa.
yana tertido kat masjid-nuzul Quran
nana buka dgn apple.
nana and ana
arisya tgh pakai telekong
arisya tu setakat sembahyang je rajin. bila suruh baca yasin, mula lah menguap! hehe

yati mendidik anak dari kecik macam mana nak suap orang. preparation for mummy hood?? a bit early for that don't you think?
ha! the best saved for last.. yang ni, pengsan kekenyangan susu! dalam masjid.
SELAMAT HARI RAYA...semuga kita bertemu lagi diRamadhan yang akan datang...InsyaALLAH.
Photobucket

Dato' datang lagi...

Saturday evening Dato' called..
Dato':"Hello ana,do you think you can make another 2 those hampers yang beso tu??
saya lupa lagi 2 nama ni..boleh ke?"
Aku : "Alamak Dato',bakul tu dah takde..kat kedai pun.."
belum sempat abis aku ckp dato' dah nyampok..
Dato' :"Ala saya tak kisah bakul apa pun,but kalau ada about the same size and the
same harga,boleh..
Aku : "erkk..ermmmm"
Dato':"I know you can do it..please,"
Aku : (dalam hati-aii Dato ni ckp PLEASE...sian pulak aku)..isnyaAllah Dato'..
kalau tak boleh saya bagitau Dato' ye?..tapi saya akan usahakan Dato',...InsyaALLAH"
Dato':"Thank you very much ana..if possible by monday boleh driver saya collect?"
(dalam hati-hmmmm Dato' ni..typical betul la,but dia memang mcmtu..aku dah tau betul perangai dia..semua last minute..(he acts on impulse)...actually sama mcm aku..
kekadang plan2 ni tak jadi...aku pun selalu buat keje mcmtu,terpikir jer apa nak buat terus buat..tak payah pikir lama2..apa2 hal nanti sendiri tanggong la..
ala how bad can it be kan??
Aku: "Ok la Dato'-Done!"

Lepas tu aku pun start berfikir..(visualizing storeroom aku-bakul bakul bakul),,kueh2 tu aku boleh pujuk kak jah..chocolate tu ahhhh...takde masalah.
Dengan izin Allah dan dgn apa yg ada maka terhasil lah hampers ni:

Harga kurang sikit sebab kueh kak jah dah habis...ini pun kak jah bagi aku kueh raya untuk dia sendiri..sayangggg kak Jah.
bakul: from my summer collection(storeroom) kebetulan aku memang peminat bakul.org collect stem aku collect bakul..hehehe.....ok la ,kan?
This little number,i made for a friend... ;)

pepagi tadi driver Dato' tu dah amek hamper2 tu..

Aku terfikir..today i know i made someone happy-and i feel good.
Alhamdulilah semua ini dengan izin Allah yg maha penyayang.
I MADE MY DAY- hehehe..
Photobucket