My ultimate Idol..

Semalam kami berbuka puasa di Masjid Tmn TAR..ada programme sheikh Fuad AlMaliki tentang SAIDATINA KHADIJAH ALKUBRO..very interesting.
sebenarnya liat jugak nak pegi tapi sebab masjid tu sejengkal jer dari rumah,and ada suara manja tetapi pedas mengiang2 ditelingaku yg subangless ni.....maka aku pun mengangkat buntut ku yang dah terbenam kat dalam sofa...hehehe

the programme started selepas 'asar,-maknanya berbuka terus dimasjid,pastu maghrib,isha' and terawikh sekali la kan???

So sheikh pun berceritala tentang Saidatina Khadijah ...very very very good topic,,selama ni kita kenal beliau sebagai isteri nabi jer kan??
i mean keaggongan beliau tak pernah kita tau in detail (i la..may be u all tau)

Sheikh kata, Rasulullah sering bercerita tentang keistimewaan Khadijah di khalayak ramai,
Rasulullah juga sering memuji2 beliau dgn pujian yang indah2..
dan,Khadijah adalah isteri yang paling Rasulullah sayang.
(ini berpandukan hadith soheh-lupa pulak siaa periwayatnya,Aisyah kot?)
Hadith:
pada suatu hari,Rasulullah bercerita tentang keistimewaan Khadijah kpd Aisyah.
oleh kerana cemburu Aisyah berkata,"Ya Rasulullah..wanita yang kau agung2kan tu sudah pun tua dan Allah telah menggantikan Mu dgn yang lebih muda dan cantik(Aisyah)".
Lalu wajah Rasulullah berubah.
Menurut Aisyah...Tak pernah ku lihat wajah Rasulullah saperti itu,melainkan ketika pertama kali baginda mendengar suara Jibrail ketika menerima wahyu...diceritakan juga bahawa Rasulullah berdiam diri dan tidak menyapa Aisyah buat beberapa hari,kerana kermurkaan baginda itu.



Selepas Mariam,Khadijah adalah penghulu kaum wanita,kemudian barulah Fatimah,puteri Rasulullah.

Khadijah la yang meneruskan perjuangan Rasulullah setelah baginda wafat..
Khadijah adalah seorang businesswoman yang hebat.
Kesemua 6 orang putra putri Rasulullah adalah dari Khadijah sebabtu la Khadijah menjadi isteri yang paling disayangi oleh Rasulullah.

masing2 tengangga mendengar cerita sheikh Fuad..dan kedengaran set sot set sot...hehehe..tangisan la..and urs truly tak ketingallan jugak.
kira2 tak menyesal la dtg dgr cerita sheikh tu..
dapat jugak satu ilmu yang betul2 bermenafaat.

Saidatina Khadijah AlKubro meninggal dunia pada 11 ramadhan.




Sempat jugak aku snap pic budak2 yang dtg ikut mak2 dieorg...
tak paham lagi tu,tapi takpe la...teach them young..berjinak2 dgn masjid.

tah anak siapa la ni..
suka jer nak amek gambar...nama dia something Aisyah.
ni pun sama...
yang ni aku kenal...Huna and Huda.
yang ni, Iman and Amani..
yang ni...yana and 'tengku'.

Photobucket

Ibunda oh Ibunda.

Last nite ada hamba Allah nak belanje buka puasa..
so,we went to Ibunda...heard so much about it.
I actually prefer to buka puasa kat rumah..buffet2 ni semua turn me off..
how much can you eat??and rasa blend jer..
yela,kalau dah mass production,what do you expect kan??
I pilih Ibunda sebab they don't serve buffet,
but starter adalah sikit2,
last nite's starter were,all kinds of soups,
then ada lemang,bubur lambok..etc.

started with kurma and layered cake..
but i makan buah dulu..(picture not taken)
bubor lambok....
rasa: 3 out of 10.
then they served the main course...this is nasi kerabu..
rasa: 6 out of 10
udang galah masak chili padi..
rasa: dunno,..i don't take udang galah.
then there's this goreng2 (softshell crab,burung puyoh and ikan masin)
on another dish..there's leg of lamb, udang sambal,ikan with some filling (kelapa,like pais ikan),
ayam masak merah,kentang and spinach with pinenuts..supposedly the sayur part.
rasa: 6 out of 10.
BISMILAHIROHMANI ROHIM...i makan dulu ek???


the burung puyoh goreng,sorang pun tak makan,reason:kesian..kakaka.
really,tengokla how tiny the wing is..
terbayang burung tu dgn muka sedeh..ishhhh.
but,the deserts ...superb!!..kueh ketayap and putri mandi
bubur pulut hitam and durian..(i tak suka this one..durian and pulut hitam????) and nangka goreng..sedap!
Ini lah,penaja buka puasa mlm tadi...gambar sengaje diblurkan...takut ramai yg mintak belanje...hehehe...kidding.


the verdict:

the concept of the entire restaurant was supposed to be "traditional malay fine dining", i can only persume. However, due to lack of research and probably budget, only the food and building screamed Malay Fine Dining. The rest was simply "eh? Why'd they choose this deco?". It just did not go with the concept. A huge let down to people who have gone to places like Bunga Rampai, Jakarta where the detailing was so precise and accurate that it went right down to the napkins, table cloth and even the flooring. Bunga Rampai never ceased to drop jaws.

But I guess, Ibunda would do alright amongst tourists who don't really know stuff. Unless of course you studied Malay Architecture and traditions. Overall I would give Ibunda 2 stars out of 5.
Photobucket

the apartment.

great location: jalan jelatek-Sri Maya Apartment.ground floor.
3 bedroom 2 bath fully furnished.

facilities: swimming pool.
gym.
parking.

VERY near( 5 minute walk) to the Putra LRT station (Jelatek Station)
VERY near to setiawangsa mosque.



the back door to the pool.
the patio.
the patio again.
the pool is just a minute walk from the patio.
the living room


full kitchen .
the view from tha patio
the dining area.
interested??contact me personally.
Photobucket

1st day puasa

syirah "lama lagi ke buka ma?"..
Photobucket

Singapore trip

Last monday i went to S'pore with yana.
Mission: nak beli Blackberry & iphone,(suppose to be cheap there)
left kl at 12.30 pm..(last minute decision).
eta : 4.30 pm....
i believe my "baby" can accomplish the mission.

me behind the wheels...
above: 1st pic. the 2nd link(tuas) best jalan tu takde kreta..
i just love driving in s'pore,say what u like about the country,
but it's very very clean,and the road system is one of the best,in the world.
thanx to my built in GPS..getting to my destination was as easy as ABC..hehee.
Right on the dot..4.30pm sampai Orchard rd...thanx to the ERP system..kereta tak banyak.
ERP is:
Electronic Road Pricing is an electronic system of road pricing based on a pay-as-you-use principle. It is designed to be a fair system as motorists are charged when they use the road during peak hours,and KL should use this system la...ishhh...

Orchard rd dah tak ramai org sgt dah,tak mcm dulu lagi...
tapi ada new mall coming up..GRAND PARK Orchard,,,
but KNIGHTSBRIDGE????..takde kena mengena kan??
konon2 mcm kat london la kot? :)
PARAGON is my fav mall...hehehe

nak balek ikut jb sebab nak makan ikan bakar...haaaa hambek..jam giler kat tambak johore..
tapi ikan bakar punya pasal sanggup crawling...lama pulak tu...ishh,dah terasa dah ikan bakar kat tekak i .. :)
mesti u all terlior tgk makanan ni kan???
ice kacang tu is the best..only in jb ada ice kacang mcmtu tau???

sebab dah lambat..terpakse la drive laju....takde la laju sgt..top speed 170km/hr jer .
after all jalan pun lenggang mlm tu.
i started from jb about 10.20pm...tgk 12.50 i dah sampai MRR2 dah...
sampai rumah around 1 am.
Takde la jauh sgt S'pore tu..
alhamdulilah...boleh buat lagi ni..
jom!
Photobucket

Muhasabah Ramadhan.


Apakah aku merindui mu Ramadhan?
Apakah bukti aku merindui mu Ramadhan?
Apakah aku dapat setelah bertahun2 melalui Ramadhan?
Apakah aku ini maksum sehingga membiarkan Ramadhan bulan Magfirah berlalu sahaja?
Siapakah aku disisi DIA?
Apakah aku tergolong hambaNYA yang bersyukur?
Dimana tempat akhirku??

Duhai sahabat2 sekelian,
Ku susun sepuloh jariku memohon ampun dah maaf,
sekiranya ada kata2 ku yang menyinggong perasaan,
gurauan senda yang bermaksud semata2 untuk menghibur hati,tapi disalah ertikan,mungkin kerana ketika itu hati tak tenteram,atau tengah jengkel dengan seseorang atau sesuatu.

Semuga kita semua diredhai,diberkati,dilindungi oleh ALLAH yang maha penyayang dan maha pengasih.
Semuga ibadat kita diterima oleh ALLAH.
semoga di bulan yang penuh berkah ini kita semakin dewasa, semakin bersyukur atas apa yang diberikan pada kita selama ini.
Semuga kita menemukan jati diri kita yang sebenarnya,
Jadikan tahun ini menjadi lebih baik daripada tahun sebelumnya,

“ya Allah hanya kepadaMu lah aku berpasrah, kuatkan imanku selagi aku masih hidup dan menikmati apa yng telah Engkau berikan kepadaku….”
Berikanlah kebahagiaan dan kesejahteraan untukku, orang tuaku, keluargaku, saudara2ku, guru2ku, sahabat2ku yang aku sayangi dan aku cintai di dunia ini, berikanlah kami kebagiaan di dunia dan akherat, amiinn…..


MARHABAH YA RAMADHAN.



Photobucket

tragedy dihari minggu.....episode menyayat hati.

Inilah tragedy yg berlaku dipetang ahad,9th august 09 tu(090809).. :(
Kejadian berlaku ditepi pantai kg. sungai ular ,kuantan.
Gara2 nak tengok kebakaran yang we all nampak dari tepi jalan...yana's idea la tu.
Mangsa: my' baby' yang berumur 1 tahun 9 bulan .
P.cik yang didalam gambar tu ialah P.cik Bakar,dia agent hartanah.
I dtg nak jumpa dia sebab nak tgk tanah by tha sea...
Tu jer la ...heehe..
Alhamdulilah semuanye selamat dah.
both rear tyres masuk dalam pasir...

yana trying to get the tyres out of the sand...
yana "i give up..now you control the wheel i push",,,is she for real???
hehee...she really thinks she can push this car?.....ya rite!
the tyres went too deep inside the sand...we all mula panic dah...
Dgn takdir ALLAH yg maha penyayang help came in the form of "McGuyver"..
kebetulan,this guy tgh bersiar2 dgn anak dia naik motorsikal
dkt dgn tempat kete i terpelesok dlm pasir tu...ALHAMDULILAH...
lame jugak we tried to free the tyres..mcm2 cara we buat...pakai sabut kelape la..kayu,
Boy,talk about working out a sweat,i surely did hell of a lot!..hehehe..
i pun tak tau ape yg this guy guna,finally i could get the tyres out...weeeeeee..
barulah free my baby....phewwww....
ni lah anak mr."McGuyver tu...comel kan??lupe nak tanye name dia..
so we left kg. sungai ular dgn perasaan lega,gumbira dan bersyukur..ALHAMDULILAH!
lesson learnt:1. never drive other than beach buggy or a 4WD on a sandy ground.(beaches)
2. never will i ever take my 'baby' to places like that again..she meant to go places like KLCC or PAVY or the CURVE jer...kakakaaaaa..kiding.



Photobucket