My ultimate Idol..

Semalam kami berbuka puasa di Masjid Tmn TAR..ada programme sheikh Fuad AlMaliki tentang SAIDATINA KHADIJAH ALKUBRO..very interesting.
sebenarnya liat jugak nak pegi tapi sebab masjid tu sejengkal jer dari rumah,and ada suara manja tetapi pedas mengiang2 ditelingaku yg subangless ni.....maka aku pun mengangkat buntut ku yang dah terbenam kat dalam sofa...hehehe

the programme started selepas 'asar,-maknanya berbuka terus dimasjid,pastu maghrib,isha' and terawikh sekali la kan???

So sheikh pun berceritala tentang Saidatina Khadijah ...very very very good topic,,selama ni kita kenal beliau sebagai isteri nabi jer kan??
i mean keaggongan beliau tak pernah kita tau in detail (i la..may be u all tau)

Sheikh kata, Rasulullah sering bercerita tentang keistimewaan Khadijah di khalayak ramai,
Rasulullah juga sering memuji2 beliau dgn pujian yang indah2..
dan,Khadijah adalah isteri yang paling Rasulullah sayang.
(ini berpandukan hadith soheh-lupa pulak siaa periwayatnya,Aisyah kot?)
Hadith:
pada suatu hari,Rasulullah bercerita tentang keistimewaan Khadijah kpd Aisyah.
oleh kerana cemburu Aisyah berkata,"Ya Rasulullah..wanita yang kau agung2kan tu sudah pun tua dan Allah telah menggantikan Mu dgn yang lebih muda dan cantik(Aisyah)".
Lalu wajah Rasulullah berubah.
Menurut Aisyah...Tak pernah ku lihat wajah Rasulullah saperti itu,melainkan ketika pertama kali baginda mendengar suara Jibrail ketika menerima wahyu...diceritakan juga bahawa Rasulullah berdiam diri dan tidak menyapa Aisyah buat beberapa hari,kerana kermurkaan baginda itu.



Selepas Mariam,Khadijah adalah penghulu kaum wanita,kemudian barulah Fatimah,puteri Rasulullah.

Khadijah la yang meneruskan perjuangan Rasulullah setelah baginda wafat..
Khadijah adalah seorang businesswoman yang hebat.
Kesemua 6 orang putra putri Rasulullah adalah dari Khadijah sebabtu la Khadijah menjadi isteri yang paling disayangi oleh Rasulullah.

masing2 tengangga mendengar cerita sheikh Fuad..dan kedengaran set sot set sot...hehehe..tangisan la..and urs truly tak ketingallan jugak.
kira2 tak menyesal la dtg dgr cerita sheikh tu..
dapat jugak satu ilmu yang betul2 bermenafaat.

Saidatina Khadijah AlKubro meninggal dunia pada 11 ramadhan.




Sempat jugak aku snap pic budak2 yang dtg ikut mak2 dieorg...
tak paham lagi tu,tapi takpe la...teach them young..berjinak2 dgn masjid.

tah anak siapa la ni..
suka jer nak amek gambar...nama dia something Aisyah.
ni pun sama...
yang ni aku kenal...Huna and Huda.
yang ni, Iman and Amani..
yang ni...yana and 'tengku'.

Photobucket

4 comments:

intoxicated-catastrophe™ said...

tengku la sangat.. ekekekeke.. comel nye yana dgn idung merah dia :)

Salam Merdeka!

lifeislikethat said...

intoxicated...tengku-juh nama penuh dia...kakaka

yana kan rudolf the rednosed raiendeer.. :)

kin said...

Yup ..Saidatina Khadijah was a great woman... Nabi Muhammad's soulmate.

Syok ek dapat dapat solat terawih kat Masjid sama2 dgn adik-beradik ni :)

lifeislikethat said...

Kin..come join us kat masjid...hehehe

sok bile Kin dpt anak, namakan dia Khadijah k????tapi kalau anak perempuan la Kin..hehehe