Ibunda oh Ibunda.

Last nite ada hamba Allah nak belanje buka puasa..
so,we went to Ibunda...heard so much about it.
I actually prefer to buka puasa kat rumah..buffet2 ni semua turn me off..
how much can you eat??and rasa blend jer..
yela,kalau dah mass production,what do you expect kan??
I pilih Ibunda sebab they don't serve buffet,
but starter adalah sikit2,
last nite's starter were,all kinds of soups,
then ada lemang,bubur lambok..etc.

started with kurma and layered cake..
but i makan buah dulu..(picture not taken)
bubor lambok....
rasa: 3 out of 10.
then they served the main course...this is nasi kerabu..
rasa: 6 out of 10
udang galah masak chili padi..
rasa: dunno,..i don't take udang galah.
then there's this goreng2 (softshell crab,burung puyoh and ikan masin)
on another dish..there's leg of lamb, udang sambal,ikan with some filling (kelapa,like pais ikan),
ayam masak merah,kentang and spinach with pinenuts..supposedly the sayur part.
rasa: 6 out of 10.
BISMILAHIROHMANI ROHIM...i makan dulu ek???


the burung puyoh goreng,sorang pun tak makan,reason:kesian..kakaka.
really,tengokla how tiny the wing is..
terbayang burung tu dgn muka sedeh..ishhhh.
but,the deserts ...superb!!..kueh ketayap and putri mandi
bubur pulut hitam and durian..(i tak suka this one..durian and pulut hitam????) and nangka goreng..sedap!
Ini lah,penaja buka puasa mlm tadi...gambar sengaje diblurkan...takut ramai yg mintak belanje...hehehe...kidding.


the verdict:

the concept of the entire restaurant was supposed to be "traditional malay fine dining", i can only persume. However, due to lack of research and probably budget, only the food and building screamed Malay Fine Dining. The rest was simply "eh? Why'd they choose this deco?". It just did not go with the concept. A huge let down to people who have gone to places like Bunga Rampai, Jakarta where the detailing was so precise and accurate that it went right down to the napkins, table cloth and even the flooring. Bunga Rampai never ceased to drop jaws.

But I guess, Ibunda would do alright amongst tourists who don't really know stuff. Unless of course you studied Malay Architecture and traditions. Overall I would give Ibunda 2 stars out of 5.
Photobucket

15 comments:

eQbalzack said...

kalau tgk presentation...mmg sedap! mengiurkan sgt! hehe

lifeislikethat said...

eQ...food presentation memang best,,tapi tak kena concept la..
it's not traditional malay..
ada yang mcm jepun,ala thai pun ada..

makanan not bad,but can be better.

cubela sesekali eQ,bawa tunang buka kat situ.. :)

intoxicated-catastrophe™ said...

huh.. nasib baik aku tak selera tgk gambar2 tu sume.. phewww... kalau tak, ada terbatal puasa kang... hahahaha..

btw, walaupon gamba dah diblurrkan, tp aku kenai.. so.. kepada budak2 penaja tu... "weeyyy.. bile nk blanje aku haa??"

hehehehhehee

arashiela said...

finally something after couple of days...wonder jugak what had happened coz so quite....hmmmm presentation of food looks good though....Ibunda ni kat mana??? ngape tak bawak aku aritu.....cakap kat tg. zai...sok aku balik dia kena blanja aku gak....hehehehehehe

where's your shout column???? letak balik boleh???

lifeislikethat said...

intoxicated...tak selera awak ckp???
kita dgr banjir office sebab terlior..kakaka.

nanti i 4wardkan u no penaja yg budiman tu ek???
bila nak buka kat rumah?

lifeislikethat said...

arashiela...ibunda ni kat jln bukit bintang off jln tun razak..

aku dgr mcm best jer tempat tu..
'TRADITIONAL MALAY FINE DINER'
aku masuk jer jaw aku dropped,bukan sebab deco dia best,tapi ...alamakkk,
ni la yg dinamakan 'INDAH KHABAR DARI SURAT KHABAR'...LOL!!!

nanti kau balik aku bawak gi situ...

shout box aku dah sakit tekak,takleh shout dah...kakaka..

nanti lah...aku bz giler la nita..nak raya ni kan?
bkan bz tambah 'ibadat..ishhhh
kau pun senyap jer???
bz gak ke?

lifeislikethat said...

arasheila....lupa lak nak ckp...tau pun kau rindu aku ek???
tertunggu2 gak post aku ek???

tu la..mana nak cari kawan yg serupa dgnku ini kan? kan? kan???? :p

intoxicated-catastrophe™ said...

hm.. bile ek.. nnt la eh. insyaAllah :) eh.. sape yg nk kurma ni.. yai ke urself ehh??

lifeislikethat said...

intoxicated...pasal kurma tu,nanti tengku akan kol u ek...

W. Hidney said...

heard so much about that place. maybe one day, akan cuba makan kat sana

lifeislikethat said...

Hid..the food is not bad...
it's just that,when people talk so much about the place..i dah bayangkan tempat tu mesti best..the deco,the concept mesti la selari kan???
but when i went there..it was a disappointment pulak...
but,go ahead and try la,,

kin said...

seyes byknya korang mkn... hehe
deserts nyer memang nampak cam sedap

lifeislikethat said...

Kin....makan punya pasal,kami tolak batu dgn kayu jer...kakaka.

desert dia memang best....yummmyyyyyyyyyy,..

Sir Copper Jr said...

mak ai lapornye tgk makanan... (i tak cakap.. napsu tgh typing nih)

lifeislikethat said...

Sir Copper Jr....pandai nafsu u type ek???i memang sengaje post pic makanan byk2 kt blog ni...nak uji korang... :)