Salted Palm Sugar Caramel

Assalamualaikum,
Ramai yang bertanya mcmana nak buat palm sugar caramel.
Alahai senang jer Alhamdulilah..just macam buat salted caramel sauce..instead of guna gula biasa ( granulated ) kita guna palm sugar ( gula kabong, gula melaka ) tapi make sure gula melaka or gula kabong tu yang asli...yang di pasar2 raya tu kebanyakkan nya campur dengan gula putih. Alhamdulilah saya dapat 'supply' dari Indonesia..memang asli dan wangi.






Maaf saya takde measurement untuk bahan2 palm sugar caramel..selalunya lupa nak measure.

Bahan2 Palm sugar
Butter - must be european style butter, saya guna SCS
Cream santan - saya guna cream santan rasaku
Sea salt
Agar2 powder





Masak sugar palm dan butter dulu, sehingga gula cair.













Mula2 memang nampak mcm gula dan butter separated kacau terus, masukkan cream santan sedikit demi sedikit.. masukkan garam..rasa lah lemah, manis dan masin. last sekali masukkan agar2 powder...sikit jer. Remember sauce ni memang cair ketika panas, bila sejuk ia akan kental. kalau terlalu pekat tambah santan lagi.





Selamat mencuba..
InsyaALLAH bila saya buat lagi saya akan cuba buat measurement, dan InsyaALLAH akan di update di blog ini ya.


 Photobucket