luck vs takdir


You can't manufacture luck...or force it..
...or make it happen..or can you??

The last few weeks or so,i've been so down..rasa mcm something heavy weighing down my mind...im soooo not looking foward to jakarta trip, byk yg nak difikirin deh..
my mom's not well and 'stuff'...hmmmmmmm..
then to top it all off,last nite my maid menangis xhenti2...dia baru dapat khabar adek dia meninggal dunia.
kesian susi,i asked her to go back,but dia ckp "balik pun xguna kak,dia dah xde"..

i really kesian kat the maids..they have to come all the way,tinggalkan family..and like my maid's case,dia tinggalkan suami dan anak dia yg baru 3 tahun..all sebab nak cari makan..
the 1st year she was here,mak dia meniggal...hmmmmmmm...
nasib org kan??i simpati kat dia,and at the same time i kagum dgn semangat dia,.
and how matured she is,walaupun baru berumur 24 tahun....

I thought i yg jauh lebih tua(uishhh..tua??sensitive tuuuu)dari dia ni lebih kuat emotionally,and smart,but,boy was i wrong..
when i told her to bersabar and doakan and sedekah fatihah kat adek dia,
she said "kak, memang tu saja yg boleh saya buat,sekarang saya rasa adek saya lebih dekat dgn saya,ini takdir kak bukan nasib...nasib ada buruk atau baik,tapi takdir datang dari ALLAH,dan ALLAH lebeh tau apa yang DIA lakukan,inilah yang terbaik utk saya dan adek saya kak,saya redha dan pasrah."

Kesusahan hidup susi membuatkan dia matang and see things from different angles...
Buat i tersedar yg i ni tak sekuat dia.

Alfatihah untuk adek susi.
Semuga rohnya dicucuri rahmat and ditempatkan disisi org2 yg beriman.
AMEEEEENNNNNN.....

3 comments:

no life said...

ameeennnnn....;-)...how did u put ur pic kat atas tu?? kat leaderboard issit??

LadyNor said...

send my salam takziah to ur maid eh dear...kesian dekat die...

lifeislikethat said...

no life,kat header kot??
what's leaderboard??

thanx LadyNor,..insyaALLAH.